I dag er det vårjevndøgn. Med andre ord er dag og natt (nesten) like lange over hele jorden og solen står loddrett over et punkt på ekvator. Det er offisielt vår. Norooz. En ny dag.

Norooz, betyr “Ny dag” og er regnet som starten på det nye året blant iranere. Nyttårsfeiringen veksler mellom 20 og 21 mars, da tidspunktet er avhengig av når nøyaktig solen står loddrett over punktet på ekvator.  Feiringen kommer fra Zoroastrianismen – en gammel iransk religion som har påvirket våre nyere religioner, inkludert Kristendommen, jødedommen og Islam.

HAFT SEEN
Skal man sammenligne feiringen med en norsk høytid, må det bli julen. Selvom vi feirer et nytt år.
På lille julaften, eller dagen før Norooz, pynter vi Haft seen. En borsetting som inneholder syv elementer som alle begynner med bokstaven S i det persiske alfabetet;


(Photo: Quara.com) 

Sib (Eple, symboliserer helse og skjønnhet)
Sabzeh (Grønne linsespirer, symboliserer gjenfødelse)
Serkeh (Eddik, symboliserer alderdom og tålmodighet)
Samanoo (Søt hvetepudding, symboliserer velstand)
Senjed (En type frukt/bær, symboliserer kjærlighet)
Seer (Hvitløk, symboliserer medisin)
Somaq (Sumac bær, som symboliserer fargen på soloppgang)

I senere tid, er det også mange som har tilført Sekke (Gullmynt) til bordet, som et symbol på velstand. Mange dekorerer også egg, som et symbol på lykke og fruktbarhet.

 

SIZDEH BEDAR
Kaster du juletreet hjemme, 13. dag jul? Vel, den 13. dag Norooz som kalles Sizde Bedar, avsluttes feiringen. Da tar iranere med seg de grønne spirene fra Haft Seen og kaster disse i elver og innsjøer for å symbolisere det grønne skiftet – etterfulgt av en utendørs piknik.


(Photo: Persian Dutch Network)

 

JA, NISSEN KOMMER OGSÅ!
Haji Firouz, eller “nissen” stammer fra Zoroastrismen. Det sies at han var en flammevokter, og derfor males ansiktet og hendene hans – for å representere sot fra brannen. Haji Firouz har kanskje ikke skjegg, men han har en rød kappe og en rød filthatt – og gir gaver til barna mens han synger og spiller på tamburinen sin.

Norooz feires ikke bare av iranere, og i Iran, men også i Asarbajdsjan, Afghanistan, Kaukasus, Tadsjikistan og Nord-India. Kjenner du noen fra disse landene? Sånn sier du godt nyttår:
Norooz mobarak!

Read previous post:
Change starts with us!

Jeg kjenner ufattelig mange sterke kvinner. Noen er mine kolleger. Andre er mine venner. En av de er min mor. 4...

Close