Hvert år får ca 3400 kvinner brystkreft. Det betyr at én av tolv norske kvinner vil utvikle brystkreft i løpet av livet – og den ene kvinnen kan være deg. Østrogen er en viktig faktor når det kommer til utvikling av brystkreft. Dette er også grunnen til at menn sjeldent får brystkreft.

Faktorer som tidlig første menstruasjon, langvarig bruk av østrogentilskudd, å ikke føde barn, og overvekt kan øke risikoen for brystkreft mens mellom 5 – 10% av alle brystkrefttilfeller skyldes arv. Husk å jevnlig se etter forandringer, og kjenn på brystene dine. Da blir du godt kjent med strukturen, og vil lettere merke forandringer – enten de er store eller små.

Usikker på hvordan du ser etter forandringer på egne bryster? Sjekk ut denne Rosa Sløyfe-videoen!

Rosa Sløyfe-aksjonen er ekstremt viktig. Det er nærmest en internasjonal folkebevegelse med opphav i USA der amerikanske kvinner, på begynnelsen av 1990-tallet, krevde større bevilgninger til brystkreftforskning.  I Norge har Brystkreftforeningen og Kreftforeningen stått sammen om aksjonen som har blitt arrangert siden 1999. Aksjonen Den viser solidaritet, sprer informasjon og øker kunnskapen om brystkreft. I tillegg går alle bidrag til aksjonen til å støtte brystkreftforskning. Kilde: Kreftforeningen.no.

Er du ikke en av de som liker å gå rundt med pin på genseren eller jakken, finnes det stadig flere muligheter til å støtte Rosa Sløyfe-aksjonen. Her er noen av mine favoritter:

Read previous post:
Når ØNH-legen plutselig blir kroppsvekt-ekspert.

Kjære Øre, Nese, Hals-lege. Du som plutselig begynte å snakke om blodtrykk. Og min ekstremt høye kroppsvekt.

Close